Haberi Yapay Zeka ile Özetinden Okuyun. Neden Habokado?
2008 Yılı Öncesinde Sigortası Olanlar Dikkat! Emeklilik Zorlaşıyor! Vergi İndirimi Emeklilik Kalkıyor Mu?
Sosyal Güvenlik Başuzmanı İsa Karakaş, geçtiğimiz günlerde engellilerin emeklilik düzenlemesinin değişmesini öngörülmesiyle TBMM'ye sunulan 'Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi' ve hangi yıl emekli olunması gerektiğine ilişkin ne gibi kriterlere dikkat edilmesine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Karakaş, kanun teklifiyle 2008 yılı öncesinde sigortalı olan engelli vatandaşların emeklilik işlemlerinin değişeceğini ve bu işlemlerin vergi indirim belgeleri yerine çalışma gücü kaybı oranlarına göre belirleneceğini işaret etti. Mevcut SGK uygulamasında bedensel veya ruhsal herhangi bir kısıtı olanlarla ilgili 3 çeşit düzenlemenin olduğunu belirten Karakaş, "Bunların birincisi malulen emeklilik, ikincisi SGK döneminden günümüze kadar devam eden ve vergi indirimiyle engelli emekliliği, üçüncüsü ise sosyal güvenlik reformuyla getirilen engelli emekliliği. Kazanılmış bir hak olan vergi indirimiyle emeklilikle ilgili yapılan düzenlemede, vergi indirimiyle yapılan emeklikte kişiler mevcut uygulamada gelir idaresi merkez sağlık kurulu tarafından düzenlenen raporlar esas alınarak SGK'ya vergi indirim belgesiyle emekli olurken, şimdi bu uygulama tamamen kaldırılıp engelli emekliliği tamamen SGK'nın sağlık kurulları vasıtasıyla yapılması öngörülmekte" diye konuştu.
10 Aralık 2024 17:00
En Düşük İhtimal Ne! Sgk Uzmanından Korkutan Asgari Ücret Rakamı
2025 yılı asgari ücretinin belirleneceği süreçte Murat Bal, zam oranlarını ve beklentileri değerlendirdi. Dört farklı senaryoya göre, %30 zam ile 22.102 TL, %35 zam ile 22.952 TL, %40 zam ile 23.803 TL ve %45 zam ile 24.652 TL rakamları masada. Bal'a göre, %45 zam oranı gerçekleşirse, bu rakam işçi taleplerine daha yakın olacak.
10 Aralık 2024 17:00
Sakarya'da Balıkçılar, Karadeniz'den Bol Miktarda Barbun Ve İstavritle Döndü
Uğur Çelebi de sezonun ayın sonuna kadar devam edeceğini düşündüğünü anlatarak, "Güzel sezon geçiriyoruz. 500 kilogram barbun, 300 kilogram kadar da istavritimiz var. Balıkların fiyatları uygun, bol olduğu zaman barbunu kilosu 125, istavriti ise 75 liradan veriyoruz. Bunun dışında misafirlerimize, yazlıkçı müşterilerimize de veriyoruz. İnsanlar ucuz balık yesin diye mücadele ediyoruz." diye konuştu. Balık satışı yapan Mürvet Köse ise bu sene sezonun bereketli geçtiğini, palamut, barbun, istavrit ve hamsinin bol olduğunu söyledi.
10 Aralık 2024 16:57
En Çok Tercih Edilen Otomobiller Belli Oldu
Kasım ayında, Egea 8 bin 304 adet satıldı. Volkswagen 22 bin 239 adetlik satışla en çok satılan marka oldu. Renault, 20 bin 659 adet satışla en çok tercih edilen üçüncü marka oldu. Corolla ise 4 bin 370 adet satıldı.
10 Aralık 2024 16:56
Bakan Şimşek: "Uyguladığımız Programın Kısa Vadeli Etkileri Ve Zayıf Dış Talep Sonucunda Sanayi Üretimi Yılın İlk On Ayında Sınırlı Daraldı"
Şimşek, "Önümüzdeki yıl küresel finansal koşullar, ticaret büyümesi ve emtia fiyatlarının ülkemiz için daha destekleyici olmasını bekliyoruz" dedi.
10 Aralık 2024 16:52
Türkiye Resmen Petrol Hazinesi Buldu! Oluk Oluk Petrol Akıyor
Bakan Bayraktar, kasımda toplam 3 milyon 425 bin varil ham petrol üretimiyle rekor kırıldığını, bu üretimin yarısının Gabar'dan karşılandığını bildirdi. Bakan Bayraktar, "Gabar'da üretim günlük 61 bin varilin üzerine çıktı'' dedi. Bakan Bayraktar, Gabar'da günlük üretimin 61 bin varilin üzerinde olduğunu belirterek, "Türk mühendisler tarafından dizayn edilerek Türkiye'deki tersanelerde inşa edilen milli sismik araştırma gemimiz Oruç Reis, Somali görevine Ekim ayı sonunda başladı. Oruç Reis, her biri 5 bin kilometrekare olan 3 ruhsat sahasında 7 ay boyunca petrol ve doğalgaz sismik arama faaliyetinde bulunacak. Bugün itibariyle Gabar'da günlük üretimimiz 61 bin varile çıktı. Kasım ayında Türkiye genelinde toplamda 3 milyon 425 bin varil ham petrol üretimiyle Türkiye rekoru kırdık.
10 Aralık 2024 16:52
Bakan Bolat: Fahiş Fiyat Ve Stokçuluk Cezalarını 10 Kat Artırdık
Burada yaptığı açıklamada hedeflerin, tüm vatandaşların her türlü hizmetlerden en üst düzeyde, en makul fiyatlarda ve en iyi kalitede yararlanabilmesini sağlamak olduğunu, ticaretin güvenilir ve kolay bir şekilde yapılmasını temin etmek olduğunu söyleyen Ömer Bolat, "Fahiş fiyat ve stokçuluğa karşı cezaları, kanunun ilk defa çıktığı sene olan 2020'yle mukayese ettiğimizde tam 10 kat artırdık" ifadelerini kullandı. Bakan Bolat, 29 Mayıs'ta Türk Ticaret Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'da yapılan değişiklikler ile 'haksız fiyat' uygulamalarının tanımını yaptıklarını ifade ederek, "Fahiş fiyat ve stokçuluğa karşı cezaları, kanunun ilk defa çıktığı sene olan 2020'yle mukayese ettiğimizde tam 10 kat artırdık. Fahiş fiyatta üst sınırı 1 milyon liraya, stokçulukta üst sınırı 12 milyon liraya ve 3 defa 1 yıl içinde yapıldığı takdirde kapatma cezasına kadar bu yeni uygulamalar yürürlüğe girdi. Rekabet Kurumu'nun da yine 29 Mayıs'ta kanunlaşan yeni yasal düzenlemeyle soruşturma süreleri kısaltıldı. 1 ila 1,5 yıla varan soruşturma süreleri artık 4 ile 6 ay arasına indirildi. Tabii cezalar oldukça etkili ve ağır oluyor. Bu noktada da 1,7 milyar lira gıda sektöründe, 1,3 milyar lira dijital pazarlarda, 591 milyon lira sağlık sektöründe, 530 milyon lira çimento ve hazır beton sektöründe, 91 milyon lira da iş gücü piyasalarında olmak üzere Rekabet Kurumu sadece 2024'te 5 milyar liraya yakın ceza uygulaması yapmıştır. Vatandaşlarımızın yaşadıkları tüketici sorunlarına, uzun sürebilecek mahkemeye gitmeden, tüketici hakem heyetlerine başvurmak suretiyle çözüm bulunması konusunda da büyük ilerleme sağlanmıştır. 2024 Kasım itibarıyla baktığımızda bu yıl tam 700 bin tüketicimiz, satıcı ve tedarikçilerle yaşadığı sorunlarda 6 milyar liranın üzerindeki sorunlar mahkeme gitmeden uzlaşmayla tatlıya bağlanmıştır. Böylece yargının da iş yükü azaltılmıştır" diye konuştu.
10 Aralık 2024 16:50
Hazine İki İhalede 32,2 Milyar Lira Borçlandı
Nominal teklifin 25 milyar 169 milyon lirayı bulduğu ihalede, nominal satış 6 milyar 639 milyon lira, net satış 5 milyar 17,7 milyon lira olarak gerçekleşti. Nominal teklifin 19 milyar 957 milyon lirayı bulduğu ihalede, nominal satış 9 milyar 945 milyon lira, net satış 10 milyar 156,2 milyon lira olarak gerçekleşti. Kamudan gelen 10 milyar liralık teklifin tamamının karşılandığı ihalede, piyasa yapıcılarından 4 milyar 496,9 milyon liralık teklif alındı ve bu kesime 2 milyar 500 milyon liralık satış yapıldı.
10 Aralık 2024 16:49
Memur Zammı 2025 Meslek Meslek Hesaplama: 5 Aylık Veri Çıktı! Yeni Yılda En Düşük Memur Maaşı Ne Kadar Olacak?
6 aylık süreçte 5. veri TÜİK tarafından açıklandı: Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre enflasyon, kasımda aylık bazda yüzde 2,24 olurken yıllık bazda yüzde 47,09'a geriledi. Açıklanan enflasyon verileri ardından 5 aylık emekli zammı yüzde 14,57 olarak ortaya çıktı. ENFLASYON BEKLENTİLERİNE GÖRE EMEKLİ VE MEMUR ZAMMI Memur ve memur emeklisinin maaş zamları için önemli olan enflasyon verisine ilişkin hükümetin, piyasanın ve AA ekonomistlerinin yıl sonu enflasyon beklentileri belli oldu. Merkez Bankası Piyasa Katılımcılar Anketi'nde yer alan kasım ayı yüzde 2,01 aralık ayı yüzde 1,67 şeklinde gerçekleşmesi halinde altı aylık enflasyon yüzde 16,22 olacak.
10 Aralık 2024 16:49
'Zirai İlaç Kullanımını Yüzde 35 Azalttık'
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, "Bizim ülkemizde kullandığımız zirai ilaç, Avrupa Birliği (AB) ortalamasının altındadır. Son 3 yılda bu konuda özellikle bir eylem planımız var, onu takip ediyoruz. Zirai ilaç kullanımını biyolojik ve biyoteknik mücadeleyle yüzde 35 azaltmış durumdayız" dedi. Her kamu kurumunun olduğu gibi kronik yalanlarla mücadele ettiklerini kaydeden Bakan Yumaklı, "Top 10 listemizde 'Saman ithal ediliyor' yalanı vardı, çok şükür bunu artık aştığımızı düşünüyorum. Gündemi çok iyi takip etmeyen manipülatörlerin zaman zaman ortaya koyduğu şey olabiliyor ama gündemden düştü. Ancak elbette bu konuyla ilgili kafasının arkasında farklı düşünenler dezenformasyonla ilgili konu bulmakta çok da zorlanmıyorlar. Örneğin, 'Tarım bitti' diyorlar, üretim rekorlarını söylüyoruz, Avrupa'da 1'inci olduğumuzu söylüyoruz, arkamıza döndüğümüzde yine 'Tarım bitti.' Daha nasıl anlatılabilir kısmı da herhalde bu çalıştaydan çıkacak. 'Denetim yapılmıyor', gıda denetimleri yıllık 1,3 milyon, bu çok önemli bir sayı. 'Ormanları yakıyorlar, yerlerine otel yapıyorlar' diyoruz ki 'Örneği yok, getirin'. Hatta en son hakikaten garabetin zirvesiydi, 'Buğdayları toprağa gömüp yok ettiler, çiftçinin emeğini zayi ettiler.' Bunun teknik bir konu olduğunu anlatana kadar gerçekten akla karayı seçtik desem yalan değil" diye konuştu. Pestisit konusunun da kamuoyunu çokça meşgul ettiğini belirten Bakan Yumaklı, "Burada yediğimiz her şeyde sanki zehir yiyormuşuz algısı, 'Tarım bitti'nin bir başka versiyonuyla birlikte bu ülkede yapılan her güzel şeyin itibarsızlaştırılmasına dönük çabalardan ibaret. Bunun ne sonucu var? Bizim sofralarımıza yiyeceğimizi, içeceğimizi getirmek için gecesini gündüzüne katan ve hepimizden farklı bir çaba sarf eden çiftçilerimizi yaralayan, kıran, üzen ve belki de onların sektördeki geleceğine kadar etki edecek tabiri caizse bir karalama kampanyası. Gerçek nedir? Biz zirai ilaç kullanımındaki zararlılarla mücadele bütün ülkelerin yaptığı bir konudur. Bunların arasında en iyisi ki sonuç alabiliyorsanız oraya yönelmeniz gerekir, Türkiye de öyle yapıyor. Biyoteknik mücadeledir, yani doğal mücadeledir. Ancak bizim ülkemizde kullandığımız zirai ilaç AB ortalamasının altındadır. Son 3 yılda bu konuda özellikle bir eylem planımız var, onu takip ediyoruz. Zirai ilaç kullanımını biyolojik ve biyoteknik mücadeleyle yüzde 35 azaltmış durumdayız. AB'den dönen 'RAST bildirimleri' denen bir bildirim gerekçe gösteriliyor. Bunu da takip ediyoruz, son 3 yılda aldığımız tedbirlerle yüzde 54 azaldığını belirtmek istiyorum" diye konuştu. İletişim Başkanlığı'nın kriz iletişimi başta olmak üzere, Türkiye'nin ulusal, bölgesel ve küresel alandaki sınama ve meydan okumalardan olumsuz etkilenmemesi için aktif bir rol üstlenmeye gayret ettiğini vurgulayan Altun, "Temellerini bizzat Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın attığı ve 16 ana başlıkta, 'İletişimin haklının, gücün, değerlerin, başarının, dijitalin, bilimin, barışın, verimliliğin, üretimin, şefkatin, sürdürülebilirliğin, kalkınmanın, istikrarın, huzurun ve istikbalin yüzyılı' olarak tanımladığı 'Türkiye Yüzyılı'nın daha da kökleşmesi, bütün dünyaya etki etmesi için güçlü şekilde çalışacak ve krizlere karşı daha etkili daha güçlü şeklide varlık göstermek o süreçleri daha etkili yönetmek için gayret sarf edeceğiz" ifadelerini kullandı.
10 Aralık 2024 16:48